Verslag Me, Myself and God, 20 april 2019

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Ter voorbereiding van de maand Ramadhan organiseerde Ahlalbait Jongeren Organisatie op zaterdag 20 april een bijeenkomst, die in het teken stond van ons innerlijke zelf en onze relatie met God. Broeder Massih verrijkte de bijeenkomst, door deze te beginnen met het reciteren van de verzen 53-57 uit surah Yusuf.

Hierna volgde een presentatie van zuster Sahar. Zij vertelde dat het belangrijk is om te reflecteren op ons gedrag, onze daden, onze intenties om een hoge vorm van aanbidding te bereiken. De nafs is hiermee onlosmakelijk verbonden. Er zijn 3 soorten nafs: nafs al amara bisuh (je gaat achter je lusten aan zonder na te denken), nafs al lawwama (je bent in tegenstrijd met jezelf: soms bega je een zonde, soms ben je sterk genoeg, soms toon je berouw en soms negeer je het schuldgevoel na het begaan van een zonde) en nafs al motmainnah (je hebt controle over je eigen nafs, je houdt van hetgeen waar God van houdt, je hebt vrede met de regels van God).

Na de presentatie van de nafs volgde er twee scenes die achter een scherm werden nagespeeld, waarbij de bezoekers met dezelfde scene de gedachten van alle drie de soorten nafs konden horen. Een unieke kans om even te horen hoe de andere nafs kán denken.



In de pauze kreeg iedereen de kans om een praatje te maken met elkaar en wat lekkers te nuttigen. Zoals altijd werden er nieuwe contacten gelegd. Dankbaar zijn wij voor onze bezoekers, hun openheid en toegankelijkheid naar elkaar toe!

Na de pauze hadden we de eer om te luisteren naar de wijze woorden van hajji Waiel. Hajji Waiel vertelde ons waarom we moeten uitkijken naar de heilige maand Ramadhan. De maand Ramadhan is de maand waarover Allah (swt) zegt dat het Zíjn maand is. In deze maand kunnen we ALLES bereiken wat we willen. Wat we bereiken hangt af van hoe onze relatie is met God. Hoe onze relatie met God is hangt af van onze intenties en van in hoeverre wij nadenken vlak voor het verrichten van een daad.

Ons doel in deze maand is het aanbidden van God. Écht aanbidden. Dit bereiken we als we spiritueel steeds meer opgeladen raken. Dit heeft als gevolg dat je weet hoe je moet handelen in elke situatie op een juiste manier. Oftewel: We aanbidden God op een hoog niveau (gelijk aan nafs al motmainnah).
Hajji Waiel zette zijn lezing voort door ons te vertellen dat de essentie van het vasten veel meer is dan honger en dorst hebben. De essentie is dat wij vroom worden. Dat we onszelf zo onder controle houden dat we geen gekke, slechte, onverantwoorde dingen doen. Dat we streven naar perfectie op alle gebieden in ons leven. Als broer, collega, buurman, zoon, medemens. Dat we op tijd bidden. Het gebed is zeer belangrijk. Elke ruka die je doet tijdens het gebed in de maand ramadhan is evenredig aan 1000 ruka’s in andere maanden. Laten we dus ook het gebed serieus nemen. Laten we ons net zoals bij een sollicitatiegesprek goed voorbereiden voor het gebed. Hoe meer we ons spiritueel laden, hoe meer we écht kunnen bidden, écht in contact kunnen staan met God. Laten we ons nu daarop voorbereiden.
We eindigden het programma met een quiz, bestaande uit vragen met betrekking tot de maand Ramadhan. De winnende groep heren mochten hun cadeautas vullen met spullen die wij tijdens iedere bijeenkomst verkopen.

Met een maaltijd sloten we deze mooie dag af. Wij danken álle bezoekers die op deze warme dag ervoor hebben gekozen om te reizen naar Utrecht, enkel voor God. Graag zien we jullie terug tijdens onze volgende bijeenkomst in de maand Ramadhan. Houd hiervoor onze website/facebook/instagram in de gaten!

Klik hier voor de foto's

Klik hier voor de video's 

Ws,
Ahlalbait Jongeren Organisatie

 

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.