Hussain inspireert mij (1): Een plek waar zuivere intenties zijn

In de naam van Allah, de meest Barmhartige, de meest Genadevolle

Mijn naam is Reem en ik ben sinds kort werkzaam als actief lid in het activiteitencomité van de Ahlalbait Jongeren Organisatie. In het activiteitencomité worden de bijeenkomsten van de AJO van A tot Z geregeld. Hierbij moet je denken aan het bedenken van thema’s voor de bijeenkomsten, het opstellen van een programma van die dag, het uitnodigen van gasten, Koran-recitatoren en sprekers, het regelen van de locatie, het vergaderen om te evalueren over de bijeenkomsten etc. Graag wil ik jullie in dit artikel aan de hand van mijn persoonlijke belevenis uitleggen waarom dit werk - het creëren van ontmoetingsplaatsen voor de Islam - zo belangrijk is. Een Koranvers die in één zin het belang hiervan weergeeft is de volgende: ‘Waarlijk, in het gedenken van Allah (swt) vinden de harten rust.’ [Edele Koran, 13:28] 

Rust. Voldoening. Tevredenheid. Dat is wat ik voel wanneer ik een plek heb bezocht waarin mensen Allah (swt), de Profeet (s) en zijn Ahlalbait (a) herdenken. Niks is zo mooi als het creëren en bijwonen van een omgeving waar mensen met hetzelfde doel – dichter bij Allah (swt) komen – elkaar kunnen ontmoeten. Tijdens deze ontmoetingen is er de kans om met elkaar te praten, van elkaar te leren, maar vooral: gezamenlijk Allah (swt) te aanbidden en kennis op te doen.

Soms gaan we door een moeilijke tijd en vragen we ons af waarom Allah (swt) ons in deze situatie heeft geplaatst. Onze studie wordt ons te veel, we zijn oververmoeid of we voelen ons door andere moeilijkheden in ons leven leeg en onbegrepen. Denk dan aan wat de Ahlalbait (a) hebben moeten doorstaan en weet dat Allah (swt) geen ziel boven haar vermogen belast. Je staat er niet alleen voor. Tijdens bijeenkomsten leer je mensen kennen die wellicht door precies hetzelfde als jou zijn gegaan, mensen die jou kunnen helpen met hun ervaringen. Je zult er versteld van staan. Een jaar terug zou ik nooit hebben gedacht dat ik zo veel zusters zou leren kennen in de organisatie en tijdens bijeenkomsten. Zij hebben mijn leven met hun zuivere intenties zó verrijkt. Ik kan oprecht zeggen dat ik er heel veel zussen bij heb. 

Onderschat ook niet de kracht van die éne mooie ziyareh die werd gereciteerd tijdens de bijeenkomst, die éne mooie Koran-recitatie of die éne leerzame lezing. Dit kunnen allemaal net de woorden zijn geweest die jij nodig hebt om de draad weer op te pakken, de woorden die jou sterker en standvastiger maken in je geloof en je dichter bij Allah (swt) en de Ahlalbait (a) brengen. De woorden die jou verlangen om Hen te ontmoeten groter maakt. De woorden die jou je rust teruggeven en die jou doen inzien dat je er nóóit, maar dan ook echt nóóit, alleen voor staat. 

De bijeenkomsten die georganiseerd worden, richten zich ook op het herdenken van belangrijke Islamitische gebeurtenissen. Door gezamenlijk stil te staan bij de geschiedenis zorgt dit er ook voor dat gebeurtenissen niet vergeten worden, maar ieder jaar opnieuw gedenkwaardig herdacht worden. Zo ook tijdens Muharram dit jaar. Muharram is een belangrijke maand met vele tragische gebeurtenissen en rijke lessen die noodzakelijk zijn om bij stil te staan. Dat de opofferingen die Imam Hussain (a) en zijn familie in deze maand moesten maken tot op de dag van vandaag van invloed zijn op het leven van veel mensen komt tijdens zo’n bijeenkomst uitgebreid naar voren. Na afloop van de eerste Muharram-bijeenkomst van AJO, onderweg naar huis, dacht ik bij mezelf: ‘Wat is het een grote zegen om hier aan te hebben meegewerkt’. 

Er is geen plek zo mooi als de plek waar mensen met zuivere intenties verenigd zijn. 

Hussain inspireert mij.

Reem, actief lid Activiteitencomité 

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.