Hussain inspireert mij (5): Kennis en daden

In de naam van Allah de meest Barmhartige, de meest Genadevolle,

Kennis vergaren over je geloof is een belangrijk onderdeel dat op verschillende manieren mogelijk is. Waarom zou dat eigenlijk van belang zijn? En in hoeverre ben je uitgeleerd?

Een mens is in principe nooit uitgeleerd. Wij maken in het dagelijks leven verschillende situaties mee die van invloed zijn op onze daden, manier van denken en hoe wij ons gedragen. Des te meer jezelf wendt tot de essentie van de handelingen van je geloof en de lessen waarvan je kan leren, des te beter het zal zijn voor eigen geest, doelen in het leven en je levenswijze. 

Als lid van het mediacomité van Ahlalbait Jongeren Organisatie ben ik zelf bijvoorbeeld bezig om informatie, overleveringen, artikelen, islamitische verrichtingen, lezingen, smeekbedes, biografieën van belangrijke personages vanuit verschillende talen te vertalen. Het leukste hieraan is dat ik twee vliegen in één klap sla! Tijdens het vertalen leer ik zelf heel veel en breng ik tevens kennis over aan jongeren die in de gewenste taal (Nederlands) graag de nuttige informatie willen bijeengaren. Het mooiste hiervan is dat je steeds beseft dat je bezig bent met het werken voor Allah (swt), Zijn boodschapper en zijn Ahlalbait (a) met de zuivere intenties. Dat je jezelf en anderen helpt om steeds dichterbij Allah (swt) te komen. Het toegankelijk en makkelijker maken om die benodigde informatie over te brengen voor jongeren door jongeren. 

Het zesde nageslacht van de Profeet (s), Imam Jafar Al-Sadiq (a) heeft een mooie overlevering uit het boek van ‘De verdiensten van Kennis' Usul al-Kafi door Mohammed Kulayni die als voorbeeld genomen kan worden wat betreft de wijze waarop kennis overgebracht hoort te worden: 

''Zoek kennis op en versier het met verdraagzaamheid en waardigheid. Wees nederig aan degenen die jij iets aan het leren bent en aan degenen die jou iets leren. Wees geen onderdrukker in uw onderwijzend gedrag, want u zult dan jegens dat waarop u recht heeft verliezen (beloning).''  

Deze gunstige en bemoedigende uitspraak van de Imam (a) deed mij denken aan daden van een personage waarvan Imam Al-Sadiq (s) zelf van afstamt, die ook wel bekend staat als een grote inspiratiebron voor ieder mens, namelijk: Imam Hussain (a). De Imam (a) bracht niet alleen kennis over op schrift of dergelijke, maar zelfs enkel door zijn daden. Nederig, maar tegelijkertijd dapper leerde hij veel van zijn ouders (a) en grootvader (s) en leerde weer geduld, totale overgave en moed aan zijn familie en trouwe metgezellen. Ver weg van tirannie, dat de Imam (a) zelfs zichzelf opofferde om het hart van de islam en haar kennis te beschermen die wij tot op de dag van vandaag aan het verspreiden zijn. 

Hussain inspireert mij.

Dalia, actief lid Mediacomité 

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.