Voorbereidingen

In de naam van Allah, de meest Barmhartige de meest Genadevolle,

Door Hejiye Z.M

17/08/2015

Nog een paar maanden en dan is het zover, iedereen is druk in de weer met de voorbereiding. Net zoals dit bij de maand Ramadan het geval is, wacht iedereen op de maand Muharram. De maand van verdriet en rouw. De maand waarin op elke dag en overal ter wereld Imam Hussain (a) en zijn vreselijke tragedie worden herdacht.

De Stichtingen bereiden zich voor: het eten, de rouwzanger en de spreker worden geregeld. De rouwzanger bereidt zijn gedichten voor, de gedichten die de tranen van de mensen zullen laat vloeien over hun wangen. De spreker bereidt zich voor op het overbrengen van de boodschap van Imam Hussain (a). De voorbereidingen gaan door en door, want de maand Muharam komt eraan.

Helaas wordt de maand Muharram misbruikt voor andere dingen. De maand Muharram wordt gebruikt om te socializen, om te laten zien dat je een liefhebber van Imam Hussain (a) bent en je een goed persoon bent, omdat je immers tijdens de maand Muharram naar de hussainiye (de plek waar de Imam (a) wordt herdacht) gaat. Hoe harder je op je borst slaat, hoe harder je ‘Ya Hussain’ roept en hoe harder je huilt, hoe meer jij van de Imam (a) houdt. Dit lijkt de geldende norm te zijn. Is dat waar Imam Hussain (a) voor heeft gevochten? Is dit wat wij leren van het verhaal van ashura? Huilen, op je borst slaan en zo hard mogelijk ‘Ya Hussain’ roepen? Is dit hetgeen ons dichter bij Allah (swt) en de Ahlalbait (a) zal brengen?

De maand Muharram leert ons te reflecteren. Daarnaast geeft het ons de mogelijkheid onszelf te verbeteren om ons op deze manier voor te bereiden op het Hiernamaals.

Wees geen Yazidi met je traan, wees een Zaynabi (a) met je daden. 

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.