Eén keer verplicht

In de naam van Allah, de meest Barmhartige de meest Genadevolle,

Door Hejiye Z.M

15/09/2015

De vriend van mijn vader belde mijn vader om te vertellen dat hij aan het overwegen was dit jaar op bedevaart te gaan. Omdat er veel bij komt kijken, was hij benieuwd naar hoe hij bijvoorbeeld zijn visum daarvoor moet regelen. Na een paar keer heen en weer bellen, vertelde hij dat hij zijn geld – dat in eerste instantie bestemd was voor de bedevaart - heeft besteed aan een weduwe in Irak die het geld nodig had voor een oogoperatie. Mijn vader bood aan hem te helpen, maar zijn vriend meende dat hij het – met de wil van Allah (swt) - wel kon regelen.

Een paar weken later kregen we mooi nieuws: de vriend van mijn vader is op bedevaart vetrokken! Dit zou niet zijn eerste, maar masha'Allah derde keer zijn.

Heel vaak roepen mensen: "Waarom ga je zo vaak op bedevaart? Het is maar voor één keer verplicht, je kan je geld daarom beter uitgeven aan armen. Het is zelfs beter om je geld daaraan uit te geven, je zult er meer hassanat (zegeningen) voor terug krijgen.’’ 

Laten we niet de fout in gaan door zelf regels op te stellen. Zeker niet als het gaat om aanbidding van Allah (swt). Er zijn genoeg mensen die hun geld uitgeven aan uitgebreid eten, een volle kledingkast of dure vakanties, maar deze mensen worden er niet op aangesproken dat ze beter af zijn wanneer ze hun geld uitgeven aan andere zaken. Weet dat wij nooit kunnen beoordelen welke handelingen meer zegeningen hebben. 

Uiteindelijk is ieder verantwoordelijk voor het besteden van zijn of haar geld en indirect de manier waarop hij of zij Allah (swt) aanbidt. Meerdere keren op bedevaart gaan is een persoonlijke keuze. 

Imam Sadiq (a) zegt: “Degene die drie keer op bedevaart gaat, zal nooit arm worden.” [Alkhisal 101, 117]

Ik hoop en bid dat iedere moslim en alle lezers de bedevaart mogen ervaren. En wanneer je eenmaal bent geweest, zal je elk jaar weer opnieuw willen gaan. Wat is mooier dan elk jaar op vakantie te gaan naar Bayt Allah, het huis van Allah (swt)?

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.