Intentie

In de naam van Allah, de meest Barmhartige de meest Genadevolle,

Door R.S.

20/05/2016

In Mekka was er ooit een traditie: degene die op een vrijdag het meeste geeft aan weeskinderen, diens naam wordt publiekelijk genoemd. Abu Sufyan Ibn Harb, een persoon die de Profeet (vzmh) niet lief had, was gefrustreerd. Zijn naam kwam maar niet naar boven. Op een vrijdag besloot hij de weeskinderen daarom veel geld te geven. De weeskinderen kwamen langs zijn huis en hij genoot ervan. Hij had zijn doel bereikt: zijn naam kwam boven die van anderen.

Eén van de kinderen kwam hem later tegen en zei: "U hebt ons afgelopen vrijdag gevoed, mogen wij alstublieft meer?". "Raak mij niet aan", antwoordde Abu Sufyan koudbloedig. "Niemand kijkt vandaag. Het is geen vrijdag. Ga weg."

Na dit incident openbaarde Allah (swt) Hoofdstuk 107 van de Edele Koran, Suraht Al-Ma'oon: "Hebt gij hem gezien die deze godsdienst loochen? Het is degene die de wees verstoot. Hij wekt anderen niet op de armen te voeden. En wee degenen die bidden, en de gebeden achteloos opzeggen, en zij, die er mee te koop lopen en zich er van weerhouden de behoeftige vriendelijkheid te betonen.”

Hoe toepasselijk is dit incident op het hedendaagse leven. Soms lijkt het geloof een wedstrijd. Iets om mee te pronken, iets wat mensen extra naar buiten brengen omdat het hen een bepaalde naam of status geeft. Wiens tijdlijn zit het meeste vol met ahadith? Wiens argumenten in discussiegroepen worden het meest en felst Islamitisch onderbouwd? Wiens gezicht wordt het meeste gezien in de hussaynia? Ondertussen zitten dezelfde harten vol haat, afgunst, jaloezie, liefde voor materie. Ondertussen staan deze harten het verst van (Allah swt) en de Ahlalbait (a).

Denk honderd keer na met welke intentie je iets doet. De betekenis van deen (religie) is het geloven in de Dag Des Oordeels. De Dag waarop alles naar boven komt. Wees geen Abu Sufyan, maar raak ook niet onder de indruk van Abu Sufyans. Ik ben verre van perfect en spreek eerst voor mezelf alvorens mijn woorden naar anderen gericht zijn, maar als ik één ding heb geleerd is het dat wat je ziet van een persoon en wat zijn/haar werkelijkheid is, vaak twee compleet andere dingen zijn.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.