Twee geloven en één wereld

In de naam van Allah, de meest Barmhartige de meest Genadevolle

“Zullen we voor altijd vriendschap sluiten?” vroeg ze en ging achterover zitten op het zomerse gras. We zaten allebei met onze gezichten richting de hete zon, ergens in een speeltuin dicht in de buurt van ons huis. Ze droeg een lange rok, die niet tot haar enkels reikte, maar lang genoeg was om te weten dat hij een kenmerk van haar geloof was. En daar zat ik, naast haar, dromend over een eeuwige vriendschap. “Ja, dat lijkt me echt tof. Voor altijd?” vroeg ik nog wat onzeker. Ze zei niets meer; haar zachte glimlach volgde als een hardop uitgesproken antwoord.

Toen het al minutenlang stil was, keek ik nog eens haar rok. Ze was zo anders dan ik. Haar familie, vrienden en netwerk verschilden van die van mij als dag en nacht. Een van haar zusjes bekeek onze vriendschap altijd met vreemde ogen. En dan kreeg ik bijna het gevoel dat onze verschillende geloofsovertuigingen elkaar in de weg stonden. Maar zijzelf was niet zo. Ze keek nooit bedenkelijk naar onze vriendschap, vroeg zich nooit af of we wel vriendinnen konden zijn. Doordat ze zo open was, wilde ik soms meer over haar geloof weten. Waarom ze bijvoorbeeld geen televisie mochten kijken en of het wel klopte dat ze er stiekem thuis toch een hadden. Of waarom ze zich allemaal zo kleedden en echt elke zondag naar de kerk gingen.

Als ik die nieuwsgierige vragen echt had gesteld, dan zou ze die met alle geduld beantwoord hebben. Maar we waren veel te druk met onze vriendschap. Te druk met mijmeren over een zorgeloze toekomst en wat ons te wachten stond. Te onbevooroordeeld om elkaar glashard te negeren.

Een paar jaar later ging ze verhuizen. Op de plek waar we vroeger in het gras zaten, staat nu een huis. Geen ruimte meer voor dagdromen. Alleen een blijvende herinnering: in een wereld met verschillende geloven was onze wereld een.

Geschreven door R.Q.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.