Martelaarschap Imam Baqir (a), 7 Dhul Hidja 114 A.H.

In de naam van Allah, de meest Barmhartige de meest Genadevolle,
 

Gegevens

Naam: Ja'far
Benoemd: 5de Imam
Titel: Al-Baqir
Kunyat(achternaam): Abu Ja'far
Vader: Ali Ibne Hussain
Moeder: Fatima Bint-e-Hasan
Geboren: 1ste Rajab 57 HidjrA (676AD)
Overleden: 7de Dhul Hidja HidjrA (733AD)
Begraafplaats: Jannatul Baqi
Marteldood: Vergiftigf door Hisham
Geleefd: 57 jaar

Imam al-Baqir (a) hield zich nooit bezig met politiek behalve als de regeerder hem uitnodigde. Omdat zijn vredige leven was toegewijd aan het spiritueel leiden van mensen werd hij niet getolereerd door de regering. Hisham ibn abdul Malik schreef aan zijn regering in Medina met het bevel om Imam al-Baqir (a) met zijn zoon Imam al-Sadiq (a) naar Damascus te sturen om ze te kleineren voor het publiek. Toen ze aankwamen in Damuscus liet hij ze drie dagen wachten. Op de vierde dag riep hij ze op. Hij zat op zijn troon omgeven door zijn bewapende bewakers. In het midden van de binnenplaats was een schietschijf geplaatst waar op werd geschoten met pijlen. Toen de Imam (a) binnenkwam vroeg Hisham hem ook pijlen te schieten.

Imam al-Baqir (a) probeerde zijn bevel te ontwijken, maar Hisham bleef aandringen en hij wilde de Imam (a) kleineren. Omdat de Imam (a) afgezonderd leefde, dacht Hisham dat hij misschien niet bekwaam was in de vechtkunsten. Wat hij natuurlijk niet wist is dat alle afstammelingen van de Profeet (s) het vermogen van Imam Ali (a) en moed van Imam Hussein (a) hebben geërfd. Hij besefte niet dat hun kalme en stille leven zo werd geleefd in overeenstemming met de wil van Allah (swt). Gedwongen door Hisham, nam hij de boog en schoot een paar pijlen achterelkaar en allemaal kwamen ze precies in het midden van de schietschijf terecht. Een schreeuw van lof kwam uit de monden van de verbaasde mensen die naast Hisham stonden.

De mensen in Damascus zagen hoe geweldig de Imam (a) was en daardoor kreeg hij veel volgelingen daar. Hisham had dit ook door en liet ze uiteindelijk terugkeren naar Medina. Zijn haat voor de Profeet ’s familie was nu nog meer gegroeid.

De Imam ging in Medina door met zijn kennis verspreiden. Zijn school had 25000 studenten die jurisprudentie, theologie en Islamitische wetenschappen leerden. Rond deze tijd werden 400 boeken met overleveringen samengesteld onder de begeleiding van Imam al-Baqir (a).

Martelaarschap van Imam (a) 

Zoals hierboven is beschreven, was de kalief Hisham ibn Abdul Malik niet gelukkig met de voortgang die de Imam (a) maakte in het bereiken van de mensen in niet alleen Medinah maar ook alle andere Islamitische landen. Deze spirituele invloed zou veranderen in politieke invloed en dit kon de positie van de kaliefen in gevaar brengen. Des temeer de Umayade regering leerden over de Imam’s prestige en populariteit, hoe ondragelijker zijn bestaan werd. Dit resulteerde in het vergiftigen van de Imam (a) op bevel van Hisham.

Dus ten slotte, stierf Imam Mohammed al-Baqir (a), na jaren van problemen, verdriet, arbeid en dienst aan de Islamitische cultuur de martelaarsdood op de 7e van de Dhul Hidja 114 na Hijra op 57 jarige leeftijd. Zijn pure lichaam werd begraven naast de graven van andere Imams (a) in Jannatul Baqi.

Klik hier om de hele biografie te lezen.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.