Werken en studeren in een niet-islamitische samenleving: Interview jongeren

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Project: interview 'werken en studeren in een niet-islamitische samenleving', (juli 2011)

Geïnterviewden:

I.A. (I)

M.A.H. (M)

Kennismaking

I: Ik ben zesdejaars geneeskundestudente en daarnaast actief bij van alles en nog wat.

M: Salamu Alaikum, Ik ben al 11 jaar woonachtig in Nederland. Ik heb net mijn vwo-examens afgerond met een positief resultaat alhamdulillah. Ik ben nu in afwachting voor de loting geneeskunde. InshaAllah word ik ingeloot , maar je weet niet wat het lot brengt. Ik verheug me zeer op mijn leven als student. Ik zie het als een belangrijke stap in mijn leven. Natuurlijk geeft het ook vorm aan je leven.

Hoe ervaar jij werken/studeren in een niet-islamitische samenleving?

I: Mijn ouders emigreerden naar Nederland toen ik twee jaar oud was. Sindsdien heb ik hier al die tijd gewoond, geleerd, gestudeerd en gewerkt. Het is mijn natuurlijke omgeving, waarin ik me thuis voel.

M: Studeren in een niet-islamitische samenleving? Bij studeren gaat het om kennis vergaren, daarbij is je omgeving uiterst belangrijk. Met omgeving bedoel ik jouw school, de boeken die je tot je beschikking hebt, de leraar die zijn vak moet beheersen om je uitleg te geven en jouw vragen moet beantwoorden. Daarnaast helpt het natuurlijk als je rust in je leven hebt, zodat je niet met al te veel stress de tentamens zult maken. Zo op het eerste gezicht vind ik het niet bepalend in wat voor soort religieuze samenleving je leeft. Ik denk dat we Allah mogen danken voor het goede onderwijs dat wij hier in Nederland krijgen en als je het vergelijkt met onze vaderlanden: waar ieder boek wordt beïnvloed, de klassen overvol zitten, er geen toekomst voor de kinderen is en de onwaarschijnlijke gebeurtenissen waarbij de leerlingen zich aan moeten passen. Als je het zo bekijkt, zijn wij het ze eigenlijk schuldig om hier elke kans op goed onderwijs met beide handen te grijpen en er wat te van maken en dat is ook wat onze religie ons leert. Zelf vind ik veel motivatie in het feit dat mijn ouders hun eigen leven in mijn vaderland hebben opgeofferd om ons hier een betere toekomst te geven. Daardoor voel ik me schuldig aan hen om hier in Nederland er wat van te maken en om ‘succesvol’ te zijn. Ieder mens heeft zo zijn eigen motivatiebron: of het er nou om gaat dat je later die BMW 3 serie kan leasen of dat je dan in een vrijstaand huis kan gaan wonen of dat je later wanneer je werkt eindelijk die ‘cruisevakantie’ aan je moeder kan geven, zodat zij kan genieten.

Wat vind je positief aan het werken/studeren in een niet-islamitische samenleving? Kan je een vergelijking met een Islamitische staat maken?

I: Ik heb helaas geen ervaring met het werken/ studeren in een Islamitische samenleving, dus ik kan geen reële vergelijking maken met Nederland en zeggen wat ik hier als positief ervaar ten opzichte van een Islamitische staat.

Op welke manier pas je regels/plichten op het gebied van fiqh toe?

M: De officiële/op papier vastgelegde regels/plichten heb ik zelf nog niet doorgenomen, maar de algemene regels zijn wel bekend, maar verdere specifieke regels NOG niet. InshaAllah dat ik daar de komende periode tijd aan ga besteden, omdat ik inshaAllah geneeskunde ga studeren en dan zal ik wel in bepaalde situaties terechtkomen waar ik mijzelf moet afvragen of dit wel mag (bijv. met bepaalde practica). Het fiqh-boek wordt inshAllah aangeschaft, zodat ik mijn kennis erover kan verbreden.

Ben je op je werk/in je studie wel eens in situaties terecht gekomen die in strijd waren met je religie? Hoe ben je hiermee omgegaan? Zou je, indien zo’n situatie zich weer voordoet, er anders mee omgaan of juist precies hetzelfde?

I: In de tijd dat ik naar de basisschool/ middelbare school ging, was ik de enige en daarna de op twee na enige van de hele school die Hijaab droeg. Op de universiteit waren we van ons jaar (waar 300 studenten in zitten) ook maar met z’n tweeën. Dus je kunt je voorstellen dat ik weleens geconfronteerd ben met situaties waarin mij gevraagd werd (een deel van) mijn Hijaab opzij te schuiven. Bijvoorbeeld of ik tijdens de gymlessen mijn Hijaab niet beter kon afzetten en tijdens practica mijn mouwen niet wilde opstropen. Hier heb ik nooit aan toegegeven. Als ik in zulke situaties terechtkom, ga ik altijd een gesprek aan met de desbetreffende persoon. Ik probeer dan te achterhalen waarom diegene zoiets van me vraagt en leg uit waarom het voor mij juist belangrijk is te allen tijde de leefregels van mijn religie na te leven. Als je met elkaar communiceert kun je altijd tot oplossingen komen, een tussenweg die jou de ruimte geeft de geloofsregels na te leven en tegelijkertijd niet in strijd is met wat in je omgeving belangrijk is.

M: Op school bijv. als we tussenuurtje hadden, dan gingen er een paar klasgenoten (vrienden) naar het winkelcentrum om bij een restaurant “alcohol te nuttigen” en een kroketje te consumeren. Ze vroegen dan aan mij of ik mee wilde gaan om ook te “chillen” of ook iets te eten. Volgens de Islam moet je plekken waar alcohol wordt genuttigd vermijden. Ik bedank ze dan vriendelijk en leg ook kort uit waarom. Wanneer je iets uitlegt, dan begrijpen zij het ook en houden zij er rekening mee. Dit kan je het beste al aan het begin van je vriendschap doen, zodat je niet in vreemde situaties komt en zoals gezegd zullen mensen er rekening mee houden. Daarom is het altijd belangrijk om voor duidelijkheid te zorgen in je vriendschap: wat je wel wil/kan doen en wat niet. Een ander welbekend voorbeeld is tijdens (school)kamp, waarbij iedereen dan ‘uit’ gaat. Wij hadden vorig jaar een uitje naar Göttingen, Duitsland. Toen gingen we om 8 uur richting de stad lopen, vanuit onze “Jugendherberg”. Toen gingen we eerst samen (vrij) winkelen, aansluitend eten en evt. een museum bezoeken. Na elven gingen de meesten naar uitgaansgelegenheden (bijv. clubs). De Jeugdherberg was maar een kwartiertje lopen vanuit de stad, dus ik heb één klasgenoot ervan overtuigd dat we onze tijd beter kunnen invullen door middel van tafeltennis en film kijken. Zo gezegd, zo gedaan. Dus ook al gaat iedereen iets doen waarvan je weet dat het in strijd is met je religie, er is altijd een uitweg, een alternatief.

Dit kan je natuurlijk allemaal voorkomen door in vroege stadia met de reisleider, klasgenoten te overleggen/duidelijk te maken wat je wel en niet wil doen, zodat zij er dus rekening mee houden. Want als ik echt ver van de thuisbasis was verwijderd dan was het natuurlijk moeilijker voor mij geweest om zelf ook nog een leuke tijd te hebben. Dus bij een volgende keer dat zoiets zou gebeuren, is het devies om vanaf het begin te zeggen wat je wensen zijn.

Als je op je werk kritiek krijgt op je hoofddoek, hoe ga je hiermee om? En hoe adviseer je andere mensen hiermee om te gaan?

I: Misschien ben ik een uitzondering, maar ik heb nooit negatieve kritiek gekregen op mijn Hijaab. Zowel op school als op stage/werk niet. Soms krijg je weleens van die bevooroordeelde blikken, maar als mensen me leren kennen, is dat gauw over. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Als ik een patiënt de spreekkamer in roep, dan kijkt de hele wachtkamer op met een verbaasde blik in hun ogen naar een dokter met Hijaab, maar de patiënten verlaten mijn kamer altijd met een tevreden glimlach en grote dankbaarheid. I don’t blame them, natuurlijk is het bijzonder in het ziekenhuis! Als ik daar in de wachtkamer zou zitten en een hijaabdragende dokter me naar binnen zou roepen, dan zou ik ook even verbaasd opkijken. Het is (vooralsnog) nou eenmaal zeldzaam.

Ervaar jij een verschil tussen studeren en werken in een niet-islamitische omgeving?

I: Als je studeert kun je je eigen vrienden uitkiezen. Je kunt je daarbij zelfs beperken tot alleen moslims als je zou willen. Op de werkvloer heb je met allerlei collega’s te maken, waar je verplicht mee moet samen werken en dat hoeft natuurlijk niet altijd te klikken.

Ruimte voor eigen inbreng

I: Uiteindelijk komt het erop neer dat als je standvastig bent in je geloof, je altijd oplossingen zult vinden voor de problemen die het leven met zich meebrengt.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.