Leer de fiqh: haydh (menstruatie)

In de naam van Allah, de Meest Barmhartige de Meest Genadevolle

Opmerking: een lijst met de vertaling van de Arabische woorden is hier te vinden.

De Fiqh (geloofsleer) is een belangrijk onderdeel van het geloof. Bij 'Leer de Fiqh' wordt in elk artikel een onderwerp betreft de Fiqh besproken tussen een vader en een zoon die zojuist de pubertijd heeft bereikt. Hij wil graag meer leren over het geloof en specifiek betreft de Fiqh-regels. Daarom stelt hij aan zijn vader verschillende vragen over verschillende Fiqh gerelateerde onderwerpen. De gesprekken gaan in een dialoogvorm zodat het leuk en gemakkelijk is voor de lezer en de antwoorden snel gevonden kunnen worden op specifieke vragen. Alle regels zijn in principe gebaseerd op de regels van Groot Ayatollah Sayed Al Sistani. De meeste regels gelden echter ook voor alle andere geleerden, dit zijn namelijk basisonderwerpen. Mocht je het zeker willen weten dan kun je ons een email sturen of je kunt op de website van jouw geleerde kijken.  

Mijn vader nam plaats. Ik zag een brede glimlach op zijn gezicht, waardoor ik begon te denken dat hij iets ongewoons in gedachten had.

- Vandaag gaan we het hebben over haydh [menstruatie].

Voor vandaag wist ik niet wat haydh was, hoewel ik het woord wel vaker gehoord had. Wat mij was opgevallen was dat ik de vrouwen erover hoorde fluisteren, met merkbare verlegenheid, alsof er iets schaamtevols in het woord zat. Maar ik zal er geen geheim van maken dat mij, toen me duidelijk werd dat we dit onderwerp vrijuit zouden gaan bespreken, ook een gevoel van schaamte bekroop. Ik vroeg me af, dat als haydh echt zo’n vernederende zaak was om over te praten, hoe kon mijn vader het dan met mij bespreken?

Maar waren we niet de kwesties van de islamitische wet aan het bespreken? Dit onderwerp moest zeker binnen de grenzen van de islamitische jurisprudentie vallen. Dus waarom zouden we ons verlegen voelen om erover te praten? Werd het niet genoemd in de Heilige Koran? Spraken de Profeet (s) en de Imams er niet over met hun metgezellen? En waarom zouden we ons schamen om over een onderwerp te spreken, waarvan we de regels moeten kennen zodat we ze kunnen naleven?

Mijn zelfonderzoek was van korte duur aangezien mijn vader het woord hernam.

- Haydh is een bloeding uit het geslachtorgaan van een vrouw. Het treedt maandelijks met regelmatige tussenpozen op, en de kleur ervan is donkerrood. Als het bloed het lichaam verlaat, kan de vrouw de warmte ervan voelen.

* Is er een bepaalde leeftijd waarop de vrouwen menstrueren?

- Hoewel het van persoon tot persoon verschilt, kan het beginnen met negen jaar van de maankalender, tot de leeftijd van zestig, wat de overgangsleeftijd is.

Dus tussen negen en zestig jaar?

- Ja. Elk bloed dat voor negen jaar optreedt of na zestig jaar, valt niet onder de definitie van menstruatiebloed.

* Hoeveel dagen houdt het bloeden aan?

- Het minimum is drie dagen, en het maximum is tien.

* En als het nu geen drie dagen duurt en dan stopt?

- Dan is het geen menstruatiebloed.

* En als het langer dan tien dagen aanhoudt?

- Dan is het geen haydhbloed.

* Stel dat bij een vrouw haar haydh gestopt is, zij ghusl heeft gedaan en maar daarna weer bloed zag, bijvoorbeeld na negen dagen?

- Het bloed dat de vrouw ziet moet niet beschouwd worden als haydhbloed, omdat de periode tussen twee maandstonden niet minder mag zijn dan tien dagen.

* Wanneer weet de vrouw zelf dat zij menstrueert?

- Als ze begint te bloeden in de gebruikelijke tijd van haar menstruatie, of iets ervoor, zeg één of twee dagen ervoor.

* Hoe wordt bepaald dat een vrouw een vaste menstruatie heeft, dus dat het iedere maand op dezelfde tijd verschijnt (dus niet eerst een maand wel en dan 6 maanden niet en dan weer wel)?

- Dat kun je vaststellen als bij haar het bloed twee opeenvolgende keren verschijnt in een periode van twee opeenvolgende maanden, of meer. (Dus er moet twee keer een menstruatieperiode zijn in twee maanden voordat men zeker is dat de vrouw begonnen is met de menstruatie!)

* Hoe zit het met een vrouw als zij niet in de twee bovenstaande categorieën valt, bijvoorbeeld een meisje dat voor de eerste keer bloedt, of een vrouw die onregelmatig menstrueert?

- Een vrouw uit de twee bovenstaande voorbeelden die je zojuist hebt genoemd, kan zichzelf menstruerend noemen als aan een van de volgende twee voorwaarden is voldaan:

1. Het bloed kan menstruatiebloed genoemd worden, als het rood of zwart van kleur is, warm en het krachtig naar buitenkomt.

2. Als de vrouw zeker weet dat de bloeding drie onafgebroken dagen aanhoudt.

* Stel dat ze dacht dat het menstruatiebloed zoals genoemd bij punt één. Vervolgens stopt ze met bidden. Maar het bloeden stopt voor er drie dagen voorbij zijn. Wat moet ze dan doen?

- Ze moet het gebed van de tijd van haar bloeding inhalen (Omdat het niet gerekend wordt tot menstruatie maar een bloeding, dus moet zij dit inhalen.)

* Als de bloeding tien dagen duurt of minder, maar langer duurt dan haar normale menstruatie, wat dan?

- Ze kan beschouwd worden als menstruerend tijdens de duur van haar bloeding, alhoewel een deel van het bloed niet langer voldoet aan de voorwaarden van menstruatiebloed.

* En wat als de vrouw een regelmatige menstruatie heeft, zowel het aantal dagen als het tijdstip, maar de bloeding duurt [een keer] langer dan tien dagen?

- Ze moet alleen het bloeden dat samenvalt met de tijd van haar normale menstruatie als menstruatie beschouwen.

* Stel dat de vrouw niet op tijd haar menstruatie krijgt, en dan komt het bloed en houdt langer dan tien dagen aan. Maar een deel van het bloed heeft de kenmerken van menstruatiebloed en een deel ervan niet. Wat moet ze dan als haar menstruatie beschouwen?

- Het eerste deel. Maar ze moet wel rekening houden met de duur van haar normale menstruatie. Als het deel van het bloed dat voldeed aan de voorwaarden van menstruatiebloed korter duurde dan het aantal dagen van haar normale menstruatie, dan moet ze het de rest aanvullen met de dagen waarvan het bloed niet voldeed aan de criteria van menstruatiebloed. Maar als de bloeding die ze had wel menstruatiebloed genoemd kon worden volgens de criteria, dan moet ze zich aan haar normale aantal menstruatiedagen houden en het als haydh beschouwen.

* En als het bloeden langer aanhoudt dan tien dagen in het geval van een vrouw, die ofwel voor de eerste keer menstrueert, of die onregelmatig menstrueert, hoe moeten ze dan het menstruatiebloed onderscheiden van andere soorten bloed?

- Alles hangt af van de kenmerken van het bloed en de duur ervan. Als het soms de kenmerken heeft van menstruatiebloeden het duurt voor een periode van drie tot tien dagen, dan moet het als haydh beschouwd worden. Het overige bloed dient als istihadha beschouwd te worden, waar we het de volgende keer over zullen hebben.

* Als de vrouw twijfelt of haar menstruatie afgelopen is, wat moet ze dan doen?

- Dan moet ze het checken.

* Op welke manier?

- Ze moet een stuk katoen in haar vagina brengen en het daar een tijdje laten zitten en het dan eruit halen. Als er geen sporen van bloed te zien zijn, dan moet ze aannemen dat ze tahir is, ghusl doen en weer beginnen met de daden van aanbidding. Maar als het stuk katoen nog bevlekt is met bloed, dan weet ze dat ze nog steeds menstrueert.

* Als een vrouw weet dat ze menstrueert, welke dingen zijn dan toegestaan voor haar en welke niet?

- De regels voor een vrouw in haar menstruatie zijn:

1. Ze mag geen gebeden doen, noch verplicht noch vrijwillig.

2. Ze hoeft geen enkel gebed in te halen van de tijd dat ze menstrueerde.

3. Het is niet toegestaan voor haar om te vasten.

4. Ze moet de dagen die ze miste tijdens Ramadan later inhalen.

5. Tawaf tijdens de hadj, verplicht of vrijwillig, is niet geldig.

6. Men mag niet van haar scheiden als ze menstrueert, behalve in een paar gevallen.

7. Het is haraam om seksuele gemeenschap te hebben met een vrouw die menstrueert. Maar het is toegestaan nadat het bloeden is gestopt. Het mag voordat ze ghusl heeft gedaan [na het wassen van de vagina].

8. Het is haraam voor haar om een daad van aanbidding te verrichten, net als bepaalde daden niet toegestaan zijn voor iemand die in een staat van janabah is. Dit hebben we de vorige keer besproken, weet je nog?

9. Als de menstruatie voorbij is dan moet ze ghusl doen om weer te mogen bidden. Dit zal ik je uitleggen als we de dialoog over ghusl houden.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Bron: Over Fiqh gesproken

Overige onderwerpen zijn te vinden in de Fiqh gedeelte onder het islam-menu! 

Afdrukken

Reacties   

#8 Ahlalbait Jongeren 19-12-2017 14:31
Salam aleekum,

Je hebt hebt goed gehandeld om bij twijfel over de status van reinheid geen gebeden te verrichten.

Nu blijkt dat er geen sprake is van ongesteldheid moeten wel alle gemiste gebeden ingehaald worden.

Ws,
AJO
#7 Anoniem12345626 16-12-2017 16:37
Asalamu aleykoum
Ik had een vraag , gister had ik gym en ik voelde al tijdens de gymles dat ik ongesteld zou worden toen ik naar de wc ging kwam er iets geligs/oranje uit & het was best veel. Dus ik dacht dat mn periode was aangekomen gister was het 15 dec en ik wordr het ook normaal rond 18 zoiets. Het verschild dus niet zo erg. Toen ik later op de dag weer keek was mijn maandverband nog helemaal wit & schoon. En vandaag is er ook nog niks. Wel heb ik dus het gebed van gister (behalve fajr) gemist en niet gebeden omdat ik dacht dat ik niet rein was. En vandaag ook nog niks gebeden? Mijn vraag is nu ? Moet ik heb gebed van gister ook inhalen of alleen van vandaag? Baraka alahu fiek.
+1 #6 Ahlalbait Jongeren 11-03-2016 14:52
Salam aleekum beste zuster,

Je moeten wachten tot er geen bloed meer aanwezig is tenzij het jouw gebruikelijke menstruatieperiode overschrijdt, tot die tijd niet bidden.

* Als de vrouw twijfelt of haar menstruatie afgelopen is, wat moet ze dan doen?

- Dan moet ze het checken. Ze moet een stuk katoen in haar vagina brengen en het daar een tijdje laten zitten en het dan eruit halen. Als er geen sporen van bloed te zien zijn, dan moet ze aannemen dat ze tahir is, ghusl doen en weer beginnen met de daden van aanbidding. Maar als het stuk katoen nog bevlekt is met bloed, dan weet ze dat ze nog steeds menstrueert.

Zie het bovenstaande artikel voor meer informatie.

Ws,
AJO
#5 Beyza 04-03-2016 11:34
Salam alaykom. Ik had een vraag over mijn maandelijkse periode. Normaalgesproken heb ik 3 a 4 dagen veel bloeding en de komende dagen nauwelijks wat, alleen bij het afvegen. Ik vroeg me af of dit alsnog meetelt als menstruatie, ook al is er nauwelijks wat, en of ik dan voor iedere gebed ghusl moet doen of moet wachten tot het helemaal weg is.
#4 Ahlalbait Jongeren 22-12-2015 21:05
Salam aleekum beste zuster,

Bedankt voor je vraag.

Voor een volgende menstruatie moet er minimaal 10 dagen versterken zijn na de eerste periode en de periode moet minimaal 3 dagen aanhouden. Indien hier niet aan wordt voldaan zoals in jouw geval, dan is het istihadah (oneigenlijke bloeding), en in dat geval moet je wel bidden en vasten. Hiervoor moet je wel vooraf wudhu (kleine was) of ghusl (grote was) doen afhankelijk van de vorm van de istihadah:

Vormen istihadha:

Istihadha bestaat uit drie soorten afhankelijk van de hoeveelheid bloed:

-de grote vorm, Het bloed kan het stuk katoen helmaal nat maken of zelfs erger dan dat.
-de middenvorm, waarin het stuk katoen nat kan worden, maar niet meer dan dat, en

-de kleine, waarbij het bloed het katoen kan bevlekken, maar niet dat het echt doorweekt wordt, omdat het bloed daarvoor te weinig is

Reinheid:

Een vrouw in staat van istihadha moet tahir (rein) worden voor het gebed, zodra het bloeden stopt door middel van:

- kleine istihadha: alleen wudhu voor het gebed zoals gebruikelijk

- midden istihadha: wudhu voor het gebed en eenmaal per dag ghusl in de ochtend voor de eerste wudhu.

- grote istihadha: ghusl (grote was) voor ieder gebed.

Voor meer details fiqh regels zie link:

Istihadha (oneigenlijke bloeding):

http://www.ahlalbait.nl/index.php/leer-de-fiqh/98-leer-de-fiqh-istihadah-oneigenlijke-menstruatie

Haydh (menstruatie):

http://www.ahlalbait.nl/index.php/leer-de-fiqh/97-leer-de-fiqh-haydh-menstruatie

Ws,
AJO
#3 zara 18-12-2015 18:47
Ik menstrueer altijd begin van de maand van 1e t/m 7e. Soms bloed ik na de 7e ook bijv de 15e of de 25ste dat is dan een dag of twee. Het is geen menstruatiebloed en het is weinig bloed. Ik vroeg mij af of dit wordt beschouwd als onrein.
1-Kan ik dan bidden/vasten ect
2- Moet ik gushl doen elke keer dat ik dat zie.
#2 Ahlalbait Jongeren 01-01-2015 22:50
Salam alaykom beste Malikanan,

Bedankt voor je vraag op onze website. Dit is het antwoord:

Een menstruatie herken je als het begint te bloeden in de gebruikelijke tijd van je menstruatie, of iets ervoor (één of twee dagen ervoor).

Als de periode tussen twee maandstonden minder is dan tien dagen, dan mag het bloed niet beschouwd worden als haydhbloed (menstruatie)

Een vrouw kan zichzelf menstruerend noemen als aan een van de volgende twee voorwaarden is voldaan:

1. Het bloed kan menstruatiebloed genoemd worden, als het rood of zwart van kleur is, warm en het krachtig naar buitenkomt.

2. Als de vrouw zeker weet dat de bloeding drie onafgebroken dagen aanhoudt

Antwoord:

Dus als deze bloeding niet minder is dan 10 dagen van de laatste menstruatie en het bloed is rood of zwart van kleur, warm en krachtig naar buiten komt en, als je zeker bent dat de bloeding 3 onafgebroken dagen aanhoudt dan, beschouw je deze bloeding als haydh (menstruatie) en kun je niet het gebed verrichten.

En anders is het istihadah ( niet eigenlijke menstruatie) en moet je conform de regels van istihadah het gebed verrichten (afhankelijk van groot, middel of klein istihadah).

----

Voor uitgebreide informatie over het onderwerp menstruatie, zie:

- http://www.ahlalbait.nl/index.php/leer-de-fiqh/97-leer-de-fiqh-haydh-menstruatie

en

- http://www.ahlalbait.nl/index.php/leer-de-fiqh/98-leer-de-fiqh-istihadah-oneigenlijke-menstruatie
+1 #1 malika 28-12-2014 16:20
Ik had een week anderhalf geleden mn regels en en nu heb ik ze terug. En ht is donkerrood nu weer ik ni als ik mag bidden Ik snap de systeem met die dagen niet.

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.