Basisregels voor de maand Ramadan

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Vasten algemeen/regels

Er zijn een aantal aspecten die het vasten ongeldig maken, een aantal bekende voorbeelden zijn:

- Eten en drinken

- Slikken van dikke stof/rook

- Hoofd totaal onder water/bij het zwemmen bijvoorbeeld (soms een uitzondering)

- Opzettelijk braken / buiten je wil dan blijft het vasten geldig

Indien een persoon vergeten is dat hij aan het vasten is en hij verbreekt het vasten door wat te drinken bijvoorbeeld, dan blijft zijn vasten geldig.

In principe mag je niet stoppen met vasten omdat je zwak voelt. Alleen als deze zwakte echt zo erg ondragelijk wordt dan mag je het vasten verbreken. Later moet deze dag wel ingehaald worden.

Als je niet vast vanwege een reden dan is het aangeraden om nog steeds zoveel mogelijk aan de regels van de Ramadan te houden. Je moet medicijnen slikken bijvoorbeeld met water. Dan is het nog steeds aanbevolen om te blijven vasten in de vorm dat je niet overbodig drinkt en eet.

Betreft Reizen

In principe geldt dat waar je jouw gebeden verkort bid, jij niet hoeft te vasten. Als jij een “veel reiziger” bent dan blijf je gewoon vasten. Ook als het doel van jouw reis, een doel is dat verboden is in de islam.

Reizen is niet verboden tijdens de maand Ramadan. Echter, het wordt wel afgeraden om te reizen, waarbij je het vasten moet verbreken. Moet je toch ergens naar toe reizen? Begin dan jouw reis na het middaggebed, in dat geval blijft jouw vasten geldig indien je dezelfde dag terugkomt.

Betreft inhalen

Als je een dag niet hebt kunnen vasten buiten je wil om, dus je was ziek of je was op reis. In dat geval kun je jouw vasten gewoon inhalen op elke willekeurige dag. Op twee dagen is het echter verboden om te vasten: Eid al Adha en Eid al Fitr.

Als je jouw vasten moet inhalen van een aantal jaren dan kun je het jaar inhalen dat jij wenst. Maar als er geen tijd is om alles in te halen voordat de komende Ramadan begint dan is het beter/aangeraden om de meest recente dagen eerst in te halen.

Gebed eerst

Het is verder aangeraden om eerst het vasten te verbreken met yoghurt en dadel en daarna het gebed te verrichten na de gebedsoproep. In het geval dat je niet vol kunt houden of je bent bij iemand op bezoek/iemand is op je aan het wachten dan kun je eerst uitgebreid eten en daarna bidden. Maar de basisregel is wel het gebed zo snel mogelijk verrichten.

Betreft je intentie om te vasten

De intenties voor het vasten zijn te verdelen in drie categorieën:

- Vasten dat verplicht is met een vast bepaalde dag/periode (de maand Ramadan, nizr (eed met Allah) vasten op een vast bepaalde dag);

Uiterlijk tijdstip: voor het ochtendgebed.

- Vasten dat verplicht is zonder een vast bepaalde dag (qadha, nizr (eed met Allah) vasten zonder een vast bepaalde dag);

Uiterlijk tijdstip: voor het middaggebed.

- Vasten dat niet verplicht is (mustahab);

Uiterlijk tijdstip: voor het avondgebed.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.