Eid Al Fitr informatie 2015/1436

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Salam Aleekum beste broeders en zusters,

Inleiding:

Door middel van dit korte document willen wij graag enig uitleg geven met betrekking tot het bepalen van de eerste dag van de maand Shawaal (Eid Al Fitr).

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat in de Arabische maankalender de maanden 29 of 30 dagen hebben. Momenteel bevinden wij ons in de maand Ramadan. Na deze maand begint de maand Shawaal.

Basisregel:

Voor elk persoon geldt in principe:

Als je de maan hebt gezien met het blote oog, dan heb je de dag daarop Eid!

Daar bovenop komen de fiqh-regels van de geleerden.

 

Elke geleerde heeft zijn regel:

We moeten begrijpen dat dit een groot onderwerp is waar vele geleerden onderzoek naar hebben gedaan. Vele jongeren zeggen: “Waarom hebben we niet allemaal op dezelfde dag Eid? Dat is toch beter?!”

In dit geval is het niet beter. Een geleerde is verantwoordelijk voor zijn fiqh-regels. Deze regels zijn tot stand gekomen door het onderzoek dat hij heeft verricht. Hij moet tegenover Allah (swt) aantonen dat hij de mensen juist heeft geleid. Hij moet vertrouwen op zijn kennis. Hij moet vertrouwen op het onderzoek dat hij heeft verricht, want hij is degene die verantwoordelijk is. Geleerden kunnen niet zeggen: ‘Laten we op dezelfde dag Eid hebben, want elke geleerde heeft zijn eigen regels.’ Op één dag Eid hebben zal betekenen dat een aantal geleerden NIET hun eigen regels gaan opvolgen. Dit is onverantwoord.

Als jongeren opgroeien, maken zij kennis met hun geleerde. In eerste instantie neem je de geleerde van jouw ouders over. Indien jij tot de overtuiging bent gekomen dat deze man die jouw ouders volgen niet diegene is die de meeste kennis heeft, dan ben je verplicht om een andere geleerde te volgen. Jij moet jezelf later kunnen verantwoorden en kunnen beredeneren dat jij vertrouwen hebt in de geleerde die jij volgt. Een uitleg als: "Ik wilde op dezelfde dag Eid hebben als mijn familie” is GEEN geldige reden om tegelijk met je familie te beginnen met de maand Ramadan en/of het hebben van Eid."

Extra regels van de geleerden bovenop de basisregel kunnen zijn:

- Het toestaan van het gebruik van een telescoop;

- Het toetsen van de zichtbaarheid van de maan in een land met dezelfde nacht als het land waarin je woont (bv. Zuid Afrika deelt grote delen van de nacht met Nederland wat betreft de tijdstippen);

- Een combinatie van deze twee.

Mag je een andere geleerde volgen?

Bij een fatwa mag men geen andere geleerde volgen, tenzij in deze fatwa sprake is van een verplichte voorzichtigheid (ihtyat woejoebie). In dat geval heeft men de mogelijkheid om met betrekking tot dit vraagstuk de andere meest geleerde na hem te volgen (en dus niet naar wens een geleerde te selecteren).

Echter, in de fatwa's voor het vaststellen van de eerste dag van de maand Ramadan of het begin van de ied-al-fitr is er bij de meeste geleerden hier geen sprake van. Men mag dus hierin geen andere geleerde volgen.

Dit geldt ook voor de volgers van Sayed Al Sistani. Dit heeft Ahlalbait Jongeren nagevraagd bij zijn vertegenwoordigers!

Wat bedoel Sayed Al Sistani met zijn fatwa 1740?

1740. The 1st day of any month will not be proved by the verdict of a Mujtahed and it is better to observe precaution.

Dit betekent het volgende:

Wij moeten volgens deze fatwa (uitspraak/methode) van de geleerde het begin van de maand Ramadan of Shawaal bepalen, ongeacht het feit of de geleerde al een verklaring/aankondiging voor het begin van de maand heeft afgegeven!

Wanneer moet de maan te zien zijn?

De maan moet volgens de fiqh gezien worden tussen zonsondergang en de fajr (dageraad). Dit heeft te maken met het feit dat je voor de fajr jouw intentie tot vasten moet hebben bepaald. De maan is vaak niet de hele tijd aanwezig tijdens deze periode. Naast de actuele maanstand moet daarom ook worden gekeken naar de maansopgang en maansondergang. Als de maan namelijk al onder is, dan zal hij niet te zien zijn, ondanks de "actuele maanstand". Er is kans op zichtbaarheid met het blote oog als de maan ongeveer 20 of meer minuten later onder gaat dan de zon. Dit is tevens afhankelijk van de vorm van de maan. Als de maan nog niet helemaal gevormd is zal deze periode langer moeten duren. Met een telescoop is hij soms ook te zien als deze tijd minder is. De actuele maanstand en de tijden zijn op de deze website te vinden: klik hier (maandtijden) en klik hier (actuele maanstand). Deze aantal minuten blijven een schatting, er moet ook gekeken worden naar de vorming van de maan. Naast het feit dat hij lang na de zon onder moet gaan, moet deze ook zodanig gevormd zijn dat hij zichtbaar is. In combinatie met ander bronnen kan je dit als bevestiging zien.

De eerste dag van de maand bepalen, in dit geval de maand Shawaal, kan op verschillende manieren. Elke geleerde heeft zijn eigen onderzoek met zijn eigen methode.

Een aantal voorbeelden van methoden:

- De maand begint bij de geboorte van de maan. Deze methode wordt onder de levende sjiitische geleerden niet gebruikt, maar zien we nog wel terug bij andere stromingen/landen. Alle informatie over de geboorte van de maan kun je via deze link bekijken. Dit jaar is de geboorte van de maan op ** donderdag 16 juli **.

- De maand begint bij het zien van de maan met het oog, of theoretisch bijna 100% zeker zijn van de mogelijkheid om hem met het oog te zien:

* Overal op de wereld.

* In het land waarin je woont. Bij twijfel mag je volgens sommige geleerden ook kijken naar:

+ Landen die dezelfde nacht delen als het land waarin jij woont (je mag dan landen volgen als Irak en Iran, waar de berichtgeving erg goed is).

+ Landen ten oosten van het land waarin jij woont op dezelfde horizon (deze zien de maan moeilijker; als zij de maan kunnen zien dan kan jij aannemen dat de maan ook in het land waarin jij woont te zien is).

Maar wij gaan ons richten op de eerste regel: de maan zien in het land waar je woont, Nederland.

In Nederland hoort men vaak van jongeren die deze regel op moeten volgen dat ze vaak moeite hebben met wanneer de maand begint. Ze weten het niet zeker, ze horen verschillende verhalen etc. 

Er waren moeilijkere tijden voor de moslims in het buitenland. Tegenwoordig hebben wij het internet en betrouwbare wetenschappelijke kennis waarmee wij simpel via verschillende bronnen een controle kunnen uitvoeren of de maan op een avond wel of niet te zien zal zijn in Nederland.

Wat te doen bij twijfel?

o De getuige van twee betrouwbare mensen dat zij de maan gezien hebben. Zij moeten betrouwbaar en gelovig zijn en gerespecteerd gedrag vertonen. 

o Als de maan in landen ten oosten, op dezelfde hoogte, te zien is dan is hij ook in het land te zien waarin jij woont. Er zijn ook geleerden die aangeven dat je de landen mag volgen die dezelfde nacht delen.

o Wanneer het nieuws wereldkundig is voor jouw situatie, waardoor jij er niet aan hoeft te twijfelen. [TV/Internet]

o Nog steeds niet duidelijk, wat te doen? De intentie is hierbij belangrijk: Wel vasten en dus het volmaken van 30 dagen van Ramadan. Als later blijkt dat het toch Eid is, dan kan je jouw vasten verbreken en Eid vieren. 

Wanneer heb jij Eid?

Hieronder zijn plaatjes te zien van de website moonsighting.com:

De zichtbaarheid van de maan op donderdag 16 juli t/m vrijdag 17 juli:

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd worden zonder (1) toestemming van de organisatie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en (2) een bronvermelding!

Websites en Fiqh-regels van de geleerden:

Via de website van jouw geleerde kan jij de fiqh-regel opzoeken die jij moet opvolgen. Hieronder hebben wij ons best gedaan om de dag van Eid voor elke geleerde aan te geven aan de hand van de bovenstaande informatie en de fatwa's van de geleerden. Let op: de onderstaande dagen gelden voor de inwoners van NEDERLAND!

Sayed Al Sistani:

Fiqh-regel: De maan moet te zien zijn, met het blote oog, in het land waarin jij woont. Overtuigend(!) wetenschappelijk bewijs tot de zichtbaarheid is voldoende. 

Website: www.sistani.org [in meerdere talen] of http://www.najaf.org/english/

Wanneer Eid: zondag 19 juli 2015 voor Nederland (zeker)

Sayed Al Khoei:

Fiqh-regel: De maan moet te zien, met het blote oog, in een land dat dezelfde nacht of een gedeelte ervan met het land waarin jij woont deelt.

Website: http://www.alkhoei.org/ of https://www.facebook.com/alkhoei.org / nieuws via: http://www.coej.org/hilal-advisory-team-statement-ramadhan-1436ah/ 

Wanneer Eid: zaterdag 18 juli 2015 (zeker, voltooien 30 dagen vasten)

Sayed Mohammad Fadlullah:

Fiqh-regel: De maan moet te zien zijn in een land dat dezelfde nacht of een gedeelte ervan met het land waarin jij woont deelt. Het gebruik van een telescoop of andere hulpmiddelen is toegestaan.

Website: http://english.bayynat.org.lb/

Wanneer Eid: vrijdag 17 juli 2015 (zeker, zie website)

Sayed Mohammed Said Al Hakeem:

Fiqh-regel: De maan moet gezien worden, in een van de landen uit Europa, Azië, Afrika of Australië. Op dat moment is het bevestigd voor de hele wereld. De landen uit Noord- en Zuid-Amerika mogen niet gevolgd worden. Deze moeten zelf de maan bekijken of afgaan op landen uit andere continenten.

Website: http://alhakeem.com/

Wanneer Eid: zaterdag 18 juli 2015 (zeker, voltooien 30 dagen vasten)

Sayed Sadiq Al Shirazi:

Fiqh-regel: Na navraag en voor zover bekend, geldt de fatwa van Sayed Al Shirazi voor zijn volgers over de hele wereld. De exacte manier van het bepalen volgt inshaAllah.

Website: http://imamshirazi.com, http://www.alshirazi.net https://www.facebook.com/SadiqShirazi

Wanneer Eid: zaterdag 18 juli 2015 (zeker)

Sayed Ali Al Khamenei:

Fiqh-regel: De maan moet te zien zijn, met het blote oog of telescoop, in het land waarin jij woont. Overtuigend (!) wetenschappelijk bewijs met betrekking tot de zichtbaarheid is voldoende. Je hoeft bij overtuigend wetenschappelijk bewijs niet zelf te gaan kijken.

Website: http://www.leader.ir/langs/en/ of https://twitter.com/khamenei_ir of http://www.ic-el.com/en 

Wanneer Eid: zaterdag 18 juli 2015 (zeker, voltooien 30 dagen vasten)

> Al Haydary (email ster) & Al Khorasani

Staat jouw geleerde er niet tussen? Kijk op de website van jouw geleerde welke Fiqh regel hij heeft en vergelijk dit met de regels en de dagen die hierboven zijn genoemd. 

Wij willen jullie vragen om onjuistheden graag aan ons door te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het reageersysteem hieronder. Alvast bedankt! Op deze manier kunnen wij deze pagina verbeteren. Het blijft ieders verantwoordelijkheid om de juiste regels op te volgen. 

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Niets uit de website mag worden verveelvoudigd/gekopieerd zonder:

(1) toestemming van de organisatie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

(2) een bronvermelding!

© Copyright dient te worden gerespecteerd in de islam!

Afdrukken

Reacties   

-1 #5 Ahlalbait Jongeren 19-07-2015 22:25
Salam aleekum beste broeder Ammar,

Bedankt voor je bericht en de informatie.

Dit is op geen enkele manier valide. Er is ook geen enkele fout gemaakt of verwarring veroorzaakt, niet door ons en niet door de officiële (!) instanties. Dat kunnen wij jou verzekeren. Zie de wetenschappelijke uitleg boven die zondag als eerste dag van de maand Shawal (Eid) bewijst voor de volgers van Sayed Al Sistani in Nederland volgens zijn fatwa.

Uiteraard betwijfelen wij ten zeerste dit bericht omdat wij op de hoogte zijn van mensen die roet in het eten willen gooien en verwarring willen veroorzaken met valse publicaties. Ook al zou het waar zijn dan heeft dit bericht ook geen enkele waarde omdat het tegen feiten ingaat.

Beste broeder, wij bepalen de Eid op deze wetenschappelijke wijze volgens de fatwa van Sayed Al Sistani al voor meerdere jaren en nog nooit hebben wij het fout gehad. Het officiële instituut van Sayed Al Sistani in Londen (Najaf.org) bevestigd tevens elke jaar onze voorspellingen. Er is ook dit jaar geen enkele fout of verwarring. Zondag was het Eid.

Mochten er nog vragen zijn dan horen we het graag.

Ws,
AJO
-1 #4 Ammar Al-Jazaeri 18-07-2015 15:08
Salaam 3alikum broeder,

Kreeg dit bericht vandaag: اني اتصلت بسيد محمد الموسوي وكلي اختي افطرو اليوم عيد اظاهر صاير خربطة وخطيتكم برقبتي
[18-7 2:54‬: المهم عيدكم مبارك لمقلدي السيد السستاني وينعاد عليكم بالصحة والعافية
-1 #3 Ahlalbait Jongeren 17-07-2015 21:01
Salam aleekum beste broeder,

Dat klopt helemaal. Bij Sayed Al Sistani moet het zichtbaar zijn met het blote oog. En dat is vanavond (vrijdag) nog niet mogelijk.

Bij sommige andere geleerden mag een telescoop wel gebruikt worden, dan is er wel een kans dat het vanavond (vrijdag) te zien zal zijn.

Ws,
AJO
-1 #2 Ammar Al-Jazaeri 17-07-2015 20:13
Ik zie het al zichtbaar met blote oog.
-1 #1 Ammar Al-Jazaeri 17-07-2015 20:04
Salaam 3alikum beste broeder / zuster,

Ik ben volger van sayed Al Sistani en als ik het goed heb gelezen en naar bronnen kijk die jullie hebben gegeven dan is zondag el 3ied.

Echter heb ik hier bron http://www.icoproject.org/icop/shw36.html uit de twee afbeelding blijkt dat met behulp van telescoop de maan te zien moet zijn vrijdag avond. Wat wil zeggen dat zaterdag el 3ied zou moeten zijn. Jullie bron en deze website conflicteren met elkaar, hoe weet ik nu op welk ik kan vertrouwen? Alvast bedankt

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.