De uiterlijke verzorging

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Hieronder zijn alle vragen te vinden die door jongeren gesteld zijn betreffende make-up en uiterlijke verzorging. Heb je zelf een vraag wat hier niet tussen staat? Mail ons:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

#1 Wat betreft make-up voor vrouwen in de islamitische Sharia:

Het is voor een vrouw niet verboden om make-up te gebruiken.
Het is echter niet toegestaan dat een niet-Mahram man deze make-up te zien krijgt, aangezien make-up als ziena (verfraaiing) wordt gebruikt/beschouwd.
In de Koran beveelt Allah de vrouwen om hun schoonheid niet te tonen, behalve wat zichtbaar moet zijn en dat is gezicht en handen.

Koran:

En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij ook haar ogen neergeslagen houden en hun passies beheersen, en dat zij haar schoonheid niet tonen dan hetgeen ervan zichtbaar moet zijn, en dat zij haar hoofddoeken over haar boezem laten hangen, en dat zij haar schoonheid niet tonen behalve aan haar echtgenoot of haar vader of de vader van haar echtgenoot, of haar zonen of de zonen van haar echtgenoot, of haar broeders, of de zonen van haar broeders, of de zonen van haar zusters of haar vrouwen, of haar slaven, of zulke mannelijke bedienden die geen geslachtsdrang hebben, of de jonge kinderen die van de naaktheid van een vrouw niets afweten. En laat haar niet met haar voeten slaan, opdat hetgeen zij van haar schoonheid bedekken openbaar moge worden. En wendt u allen tezamen tot Allah, o gelovigen, opdat gij moogt slagen. (24; 31)

Het doel van dit vers is om te voorkomen dat vrouwen de mannen aanlokken en hun verlangens/passie naar hen doen opleven. Verfraaiing van het gezicht met make-up wordt als verfraaiing beschouwd en is dus in contrast met het doel van dit vers.

God heeft niet alleen de vrouw belast met regels en voorschriften omtrent het verbergen van hun schoonheid naar niet-Mohram mannen. God heeft tegelijkertijd de man verboden om te kijken naar de schoonheid van een niet-Mohram vrouw en dat zij hun passies/verlangens moeten beheersen.

Koran:

Zeg tot de gelovige mannen dat zij hun ogen neergeslagen houden en dat zij hun passies beheersen. Dat is reiner voor hen. Voorzeker, Allah is wel op de hoogte van hetgeen zij doen. (24; 30)

Dus zowel de man als de vrouw moeten hun plichten nakomen om een harmonieuze samenleving te kunnen nastreven.

Verder:

- In de afwezigheid van mannen is make-up dus toegestaan zonder enige beperkingen.

- Het is toegestaan voor een vrouw om Kohl (100% echt) te gebruiken, tenzij een vrouw hierbij niet het doel/de intentie heeft om mannen hiermee te verleiden/ lustvolle aantrekkingskracht.

- Halal make up blijft make up en is niet toegestaan om het buitenshuis te gebruiken. Halal make up bestaat alleen uit andere componenten, maar het heeft dezelfde functie.

- Kohl wordt niet beschouwd als make-up en mag gebruikt worden door vrouwen in het openbaar indien daar geen slechte intenties achter zitten.

Tot slot, hoewel in de Islam een vrouw in het openbaar niet verleidelijk mag uitzien, is het wel belangrijk dat een vrouw verzorgd uitziet!

Zie het onderstaand boek met gedetailleerd uitleg in het Engels over de verzen in de Koran over het dragen van Hijab en make-up:

http://www.al-islam.org/hijab/

#2 Hoe zit het met Wimperextensions en de rituele wassing (whudu)?

Bij wudhu moet het water contact maken met de wimpers. Wimperextensions maken wudhu ongeldig als deze op oogleden of wimpers worden vastgemaakt.

(Als wiperextensions tot zinah, versiering om aandacht op zich te vestigen, worden beschouwd dan is het verboden om deze te dragen in aanwezigheid van mannen)

#3 Het scheren van de baard

Het is haram om je baard te scheren of zodanig te trimmen dat het lijkt alsof het gescheerd is. Deze regel is gebaseerd op overleveringen, hiervan zijn 10 betrouwbare overleveringen betreffende deze onderwerp. Een overlevering als voorbeeld:

Imam Ali (a) zei dat de Profeet (s) zei: Het scheren van de baard is een vernedering en op degene die vernedert berust de vloek van Allah (Jami' Ahadith ash-Shi'a; Qum; 1410; vol.16, pp.607-609)

De meeste geleerden waaronder Ayatollah Sistani zijn het eens over de volgende regels wat betreft het scheren van de baard:

- het scheren van de baard is haram.

- het scheren van de baard en alleen haar op de kin achterlaten is uit een verplichte voorzorgsmaatregel niet toegestaan. 

- het trimmen van de baard is toegestaan, maar de haren moeten niet zo kort worden dat andere mensen niet meer kunnen zien/herkennen dat het een baard is.

- gewenst de baard niet langer te laten dan de breedte van een vuist.

- de baard scheren zodat je aangenomen wordt voor een baan is geen geldige reden.

- de baard scheren is toegestaan alleen in situaties waarin een moslim met een baard de spot mee wordt bedreven en wordt vernederd of als zijn leven op het spel staat.

Voor de visie van Ayatollah Sistani betreffende dit onderwerp, zie de bron:  http://www.sistani.org/index.php?p=855722&id=1136

#4 Kan ik een korte rok dragen met daaronder een legging of een strakke broek?

- Een legging alleen is niet voldoende, want het is strak. Een jurk of rok tot de knie is dan niet voldoende. In dit geval is een lange jurk nodig tot aan de schoenen,

- Een strakke broek is niet toegestaan. Alleen wijde broeken zijn toegestaan, waarin de contouren van het lichaam in het algemeen niet herkenbaar zijn. 

#5 Mag een man gouden sieraden dragen?

Het dragen van gouden sieraden door een man is verboden. Het maakt zelfs zijn gebed ongeldig. Het dragen van goud is alleen bedoeld voor de vrouw (binnen de islam).

#6 Mogen dames een pruik dragen en kan dit dan het hoofddoekje vervangen?

Het is toegestaan dat een vrouw een pruik draagt, maar een pruik wordt beschouwd als 'zina' (versiering) en mag daarom niet gedragen worden in de aanwezigheid van mannen. Een pruik kan dus niet fungeren als hoofddoek.

#7 Is het toegestaan om het midden van een monowenkbrouw af te scheren?

Dat is toegestaan.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Reacties   

#12 Ahlalbait Jongeren 09-07-2016 11:09
Beste Tasniem,

Waar precies lees jij dat wij zeggen dat Make-up toegestaan is voor vrouwen om buiten te dragen of voor niet-mahram mannen?

Make-up is puur een versiering voor de vrouw en dat is inderdaad niet toegestaan, behalve is bijzondere gevallen. Zie boven.

Ws,
AJO
#11 Tasniem 03-07-2016 23:15
Dus jij, de echtgenoot van de vrouw, het is niet toegestaan voor jou om haar op deze manier naar buiten te laten gaan, beproevingen veroorzakend bij de mannen van middelbare leeftijd, laat staan de jonge mannen! En jij, o man, o vader, o broer! Jij hoort heel jaloers te zijn. Waarom? Omdat de Profeet (vrede zij met hem) gewend was om te zeggen: ‘Een duyyuth zal het Paradijs niet binnentreden.’ [2]. Waarom? Wie is een duyyuth? Hij is degene die zijn vrouwen (zussen, dochters en vrouwen) niet jaloers beschermd.

[1] Sahīh al-Bukhari : 893
[2] Sahīh at-Targhib: 2071
#10 Tasniem 03-07-2016 23:14
Daarom is dit allereerst een herinnering aan de vrouwen die aan deze make-up lijden. Daarna is dit een herinnering voor de beschermers van de vrouwen zoals een vader, een man of een broer, vanwege het feit dat de de Profeet, (vrede zij met hem) zei: ‘Eenieder van jullie is een herder en eenieder van jullie is verantwoordelijk (voor zijn kudde).” [1] tot aan het einde van de hadith. Of zoals het Arabische gezegde zegt: ‘Het paard is van de ruiter.’
#9 Tasniem 03-07-2016 23:09
Dus, het is niet toegestaan voor de vrouw. En dit is werkelijk waar een vreemde ironie: buiten zien we een vrouw die een nette hijaab (islamitisch) maar zij draagt gezichtspoeder en lippenstift. Dit (het dragen van de hijaab) versus dit (het dragen van make-up): twee tegenovergestelde, botsende dingen die niet met elkaar samengaan. Wat is de reden (van deze verschijning)? Het is een van de twee dingen: of onwetendheid en achteloosheid met betrekking tot de Islamitische regels of het komt doordat vrouwen de influisteringen van de Shaytaan volgen.
#8 Tasniem 03-07-2016 23:08
Redactie, ik ben het niet eens aangaande het onderwerp over make-up. Het is niet eens toegestaan voor de vrouw die geen hijaab draagt, laat staan voor de vrouw die wel een hijaab draagt om make-up van de ongelovigen, de make-up van de opstandigen en de ongehoorzamen (aan Allah). Sinds wanneer ben jij je bewust van de versiering voor vrouwen, die genoemd wordt bij een naam waar Allah niet eens enige gezag voor neergezonden: ‘Make-up’? Dit is een woord dat wij niet kennen, noch onze vroegere voorvaderen.
+1 #7 Kamal 23-06-2016 01:43
Beste broeder,

Het is niet mijn mening het komt vanuit authentieke hadiths van onze profeet Mohammed(vrede zij met hem) die ons het laten van de baard heeft bevolen.

U zegt dat de antwoorden zijn gebasseerd op onderzoeken van geleerde. Waarom zou je onderzoek moeten doen als er al door eerder genoemde 4 grootgeleerden is geinterpereerd dat het verboden is om je baard te knippen/scheren/trimmen etc. En u broeder als redactie bent ook verantwoordelijk voor het plaatsen van zulke misleidende uitspraken.

Wat mijn punt is: laat een ieder zich niet leiden door fatwa's die nergens op gebasseerd zijn en die voortkomen uit lichtzinnigheid, laksheid en eigen aanvulling. Hedendaags is het moeilijk om je vast te houden aan het geloof, des te meer hasanaats wij hiervoor krijgen inshaAllah. Moge Allah onze alle leiden maar het goede pad inshaAllah
#6 Ahlalbait Jongeren 23-06-2016 00:54
Salam aleekum,

InshaAllah broeder. We respecteren jouw mening. Je hoeft het uiteraard er niet mee eens te zijn.

De bovenstaande antwoorden zijn gebaseerd op onderzoeken van geleerden, maar uiteraard kan er een verschil in interpretatie zijn.

Moge Allah (swt) jouw vasten accepteren.

Ws,
AJO
#5 Kamal 15-06-2016 23:08
Beste ALO,
Ik ben het er niet mee eens en op basis van de sunnah en van de overgeleverde hadiths. In geen enkele hadith is overgeleverd dat het toegestaan is om je baard te trimmen, of dat onze profeet(saw) of de sahaba dit deden. Alle 4 de grootgeleerden: imam Malik, imam Shafi'ee, imam Ahmed en imam Hanifa zijn het er alle met eens vanwege de explicite uitspraken van onze profeet Muhammed(saw) dat het knippen/scheren van de baard verboden is. Ook al zie je er niet mooi uit in de ogen van mensen gedenk in welke staat jij terug wilt keren naar Allah (swt).Wat betreft het 2e punt: Als je vertrouwen in Allah(tawakul) groot is dan overwin je elke angst, elke discriminatie, werkloosheid, mokkerij, pesterij etc.
#4 Ahlalbait Jongeren 15-06-2016 21:43
Beste Kamal,

Bedankt voor je bericht.

Je moet deze regels niet lezen om ervan uit te gaan dat ze misbruikt gaan worden.

Het trimmen van de baard moet je zien als uiterlijke verzorging zoals dit hoofdstuk heet. Een niet getrimde baard of zeer lange baard is vaak niet goed verzorgd en dat ziet er niet netjes uit. Verder is dit geen verplichting natuurlijk. Je mag het doen zoals je wilt, maar volgens onze leer is het niet verboden om je baard te trimmen.

Betreft de tweede regel, deze dient in zeer uiterste gevallen. Bijvoorbeeld als je echt geen baan kan krijgen en dus je echt inkomen mist. Het gaat niet om als iemand je aan het uitlachen is of dergelijke.

Ws,
AJO
+1 #3 Kamal 14-06-2016 18:08
Beste redactie,

Helaas lees ik 2 punten die samengaan met de sunnah van onze profeet Muhammed(saw) de eerste is dat er wordt verteld dat het trimmen van de baard toegestaan is. Hierover is geen enkel bewijz te vinden in de hadith dat onze profeet (saw) en de sahaba dit deden. Overigens kan je geen indicatie geven tot hoe kort je het kan trimmen. Onze profeet heeft meerdere malen overgeleverd in sahih muslim en bukhari: trim de snor en laat de baard staan. Helaas wordt hier veel te lichtzinning over gedacht.
Het tweede punt wat wordt aangegeven is dat het scheren van de baard is toegestaan als er met de spot wordt bedreven of als de leven op het spel staat. Nu de tijd is het gewoonlijk dat er met de islam en moslism de spot worst bedreven, betekent dit dat we allen ons baard moeten scheren? Helaas is dit ook te kort door de bocht en een slappe excuus om niet je baard te laten. Ook staan dit nergens in de hadith.

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.